Yan Yana Yaşam

UN Women ve Mersin İşkur Müdürlüğünden alınan istatistiklere göre Mersin’de yaşayan yaklaşık 250.000 mültecinin(Geçici koruma altındaki Suriyeliler) sadece %15,1’i gelir getiren işlerde çalışmakta, %71’i dil problem yaşadığından, sosyal hayata katılamamakta, mesleki kurslara gidememekte, sosyal haklarına erişememekte, %81’i ise birlikte yaşadığı ev sahibi toplumu tanıyamadığı için kendini güvende hissetmemektedir. Bunun yanı sıra mültecilerin ülkemizde geçirdiği 8 yıla rağmen, toplumlar arası uyum istenildiği düzeye gelmediği gibi, nefret söylemleri artmaktadır.
Özellikle yerel ulusal medya ile sosyal medyada her gün bir kaç kez konusu suç işlemiş mülteci olan, gerçek dışı haberler paylaşılmakta, iki halk arasındaki mevcut gerginlik körüklenmektedir. Mülteci sorunu dünyanın olduğu kadar özellikle Türkiye’nin de büyük bir problemidir. 8 yılı aşkın bir süredir, Türkiye’de yaşayan mültecilerin dil ve kültür sorunu nedeni ile çalışma hayatına katılamamaları, hem ev sahibi ülke olan bizim hem de onların da yaşamını zorlaştırmaktadır. Iki toplum arasında çatışma riski, önyargılar her geçen gün artmaktadır.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Temmuz 2019 tarihli raporuna göre Mersin nüfusunun %11.9’u mültecilerden oluşmaktadır. Buna göre yaklaşık her 11 kişiden biri mülteci demektir.
Ortak çalışma yapmak üzere mülteciler konusunda çalışma yürüten Göç İdaresi, AÇSPB, Kızılay, Asam, UNHCR, Kırmızı Şemsiye, UGDD, Acted , Mersin Barosu ile ortaklık ve işbirliği yapılması konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı (2 kez). Kampanya çalışma şekli belirlendi. Her kurumdan projede yer alması düşünülen kişilerin bilgileri paylaşıldı. daha önce https://teyit.org/ un paylaştığı, “Doğru Bilinen Yanlışlar” çalışması konuşuldu, eklemeler yapıldı.
Bilgilendirme yapılacak meslek odaları, esnaflar ve mahalleler belirlendi.

Bu çalışmanın genel amacı 8 yıl içerisinde savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan yaklaşık 3 milyon 630 bin 575 (Göç İdaresi 2019 verileri) Suriyeli’nin toplumsal uyumuna katkıda bulunmaktır.
Daha özelde amaç Mersin’de yaşayan 201 bin 291 (Göç idaresi 2019 verileri) Suriyeli sığınmacılar hakkında sosyal medya ya da basın aracılığıyla paylaşılan, doğruluk payı olmayan ve ev sahibi halkla Suriyeli göçmenleri karşı karşıya getirerek sosyal uyumun gerçekleşmesini engelleyen haber kirliliğini azaltarak, ön yargıları ve ortaya çıkmaya başlayan nefret söylemlerini azaltmaktır.